כשמטיילים בהודו מדברים על דרמסלה, הם מתייחסים בדרך כלל לעיר הנקראת דרמסלה תחתונה ולמספר כפרים בקרבתה – מקלאוד גנג’, באגסו ודרמקוט. דרמסלה ידועה בנוף הירוק ההרי והיפהפה שלה, בשפע הסדנאות, החוגים והקורסים, במגוון המסעדות שיש בה, ובאווירה המיוחדת והשונה מההמולה ההודית הטיפוסית. רוב המטיילים המגיעים לאזור מגלים שמאוד קשה להם לעזוב, ורובם בוחרים להישאר בו זמן מה וליהנות מאורח החיים המקומי.

מקלאוד גנג’ היה מקום המקלט שהעניקה הודו לדלאי למה ולפליטים מטיבט לאחר פלישת סין לטיבת בשנות ה-60. מאז הפכה דרמסלה כולה, ומקלאוד גנג’ בעיקר, למקום חשוב עבור בני העם הטיבטי ועבור מאמיני הבודהיזם, שהם האחראים לאווירת השלווה והרוגע המזוהים עם האזור.

 

דרמסלה בצילום מרחוק

דרמסלה הודו

 

דרמסלה מזג אוויר – מתי מומלץ להגיע לדרמסלה?

דרמסאלה ידועה כמקום די קריר, אפילו בעונת הקיץ, שהיא העונה המומלצת להגעה לאיזור, בין מאי לבין סוף ספטמבר. במהלך היום צפוי בתקופה זו מזג אוויר נעים של בין 15 לבין 20 מעלות, ובלילה קר עם 10 מעלות. בשאר השנה שורר באזור קור גדול ואפילו מושלג. דרמסלה ידועה כאחד המקומות הגשומים ביותר בעולם, וגם בתקופת הקיץ כדאי להיות מוכנים לגשמים מדי פעם. אחד היתרונות הגדולים של מיקום האזור על הר בגובה 2000 מטר הוא שפעמים רבות הכפרים נמצאים ממש בתוך עננים, חוויה שמוסיפה רבות לקסם של המקום.

למידע נוסף על מזג האוויר בהודו

 

איך אפשר להגיע לדרמסלה?

לדרמסלה תוכלו להגיע ממספר מוקדים מרכזיים:

  • מרישיקש ניתן להגיע לדרמסלה באמצעות אוטובוס תיירים שיוצא כל לילה. משך הנסיעה – 12 שעות.
  • ממנאלי תוכלו להגיע לדרמסלה באמצעות אוטובוס תיירים לילי או באוטובוס מקומי שהנסיעה בו אורכת 12 שעות. ניתן גם להצטרף למטיילים אחרים ויחד לשכור ג’יפ עם נהג מקומי. אם זו אינה הפעם הראשונה שלכם בהודו, אתם כבר יודעים שעל ההודים כדאי להשגיח, כך שאם לקחתם נהג לנסיעה לילית בג’יפ, כדאי תמיד שאחד מכם יהיה ער לצידו וישגיח שהוא לא נרדם.
  • מדלהי ניתן להגיע לדרמסלה באמצעות אוטובוס לילי המיועד לתיירים ושהנסיעה בו אורכת בין 12 לבין 16 שעות, בהתאם לנקודת היציאה שלו: הנסיעה הקצרה יותר יוצאת מג’נו קה טילה, והארוכה יותר יוצאת מהמיין באזאר וכוללת סיבוב של שעתיים בתוך ניו דלהי עצמה. דרך נוספת להגיע לדרמסלה מדלהי, היא לקחת רכבת עד העיר פתנקוט ומשם אוטובוס לדרמסלה , או – אם ברצונכם לעצור בדרך במקדש הזהב הנמצא בעיר אמריצר, תוכלו להגיע לאמריצר ברכבת ומשם באוטובוס לדרמסלה, היוצא אחת ליום. ניתן גם לטוס מדלהי לשדה התעופה גאגאל הנמצא ליד דרמסלה, אפשרות שכמובן תעלה כבר הרבה יותר.

 

מה מחכה לכם בדרמסלה

כשתגיעו לדרמסלה תעברו קודם כל בעיר הנקראת דרמסלה תחתונה, שהיא החלק הפחות מתוייר באזור, אך משמשת דוגמה טובה (וזולה!) לבלאגן ההודי במיטבו, בשונה מאוד מכל שאר החלקים של דרמסלה שעוד מחכים לכם בסבלנות בודהיסטית רגועה.

החלקים המתויירים יותר של דרמסלה הם שלושת הכפרים:

  • מקלאוד גאנג’ – נמצא 20 דקות נסיעה מדרמסלה תחתונה, ובו בוחרים להתיישב רוב התיירים המערביים, לעומת הישראלים שנוטים יותר לבאגסו ולדרמקוט. בכפר זה נמצא המקדש של הדלאי למה ואליו מגיעים הפליטים הטיבטיים. מראה מאוד נפוץ כאן הוא הנזירים הטיבטיים על גלימותיהם האדומות. ברחוב מטגנים הטיבטים מומו, כיסונים במילויים שונים, כמוהם לא תמצאו בשום מקום אחר ואותם אתם חייבים לטעום. לא תמיד קל למצוא מקום לינה במקלאוד גאנג’, במיוחד כשהדלאי למה מעביר את הרצאותיו. בכפר ישנן שפע מסעדות, קורסים וסדנאות, סניף דואר ובנק, כשבכפר זה, בניגוד לאחרים, משיכת המזומן נעשית ללא עמלה.
  • באגסו – השם המלא של הכפר הוא באגסו-נאג, והוא נמצא 10 דקות הליכה מעל מקלאוד גאנג’. באגסו נחשב לכפר שקט יותר ממקלאוד גאנג’ אבל מהווה בפני עצמו מרכז תיירותי הומה ומציע גם הוא חוגים, סדנאות ומסעדות. הרחוב המרכזי של באגסו עובר לכל אורכו מלמטה עד למעלה, בשיפוע תלול במיוחד, כאשר משני צדדיו מצטופפים הגהסטהאוסים, המסעדות ומוקדי התיירים. ההמלצה היא להתמקם באמצע הרחוב ומעלה, אחרת תהיו נידונים לעליות מתישות מדי יום, או לטפס עוד יותר במעלה ההר ולבחור באחד הגסטהאוסים הנמצאים בדרך בין באגסו לדרמקוט, אזור שנקרא ה-Upper Bagso. אזור זה מרוחק מעט ממרכז העניינים, אך מבטיח נוף מדהים ומחירים מעט יותר זולים. אחד הדברים שהכפר ידוע בהם הוא הבאגסו קייק – קינוח עליו מדווחים המטיילים כאלוהי, העשוי משכבת בצק פריך, ריבת חלב ושוקולד מריר קריספי. על הבאגסו קייק המקורי והמפורסם תוכלו להתענג באחת המכולות של הכפר.
  • דרמקוט – מבחינת פיזור הגסטהאוסים, מדובר בכפר מרווח יותר, וללא ספק מציע הרבה יותר שקט מאשר שכניו הנמוכים יותר באגסו ומקלאוד גאנג’. אל דרמקוט מגיעים בעיקר התיירים שמעוניינים להתנתק וליהנות מהשלווה ומהנוף עוצר הנשימה, שקיים גם בכפרים הנמוכים יותר אך הולך ונעשה מרהיב יותר ויותר ככל שמטפסים במעלה ההר. דרמקוט ידוע בגסטהאוסים עם חדרים שבהם יש מקלחת ושירותים בתוך החדר, ללא ספק מותרות ביחס למקומות רבים אחרים בהודו, בכפר נמצא בית חב”ד וגם מתחם ויפאסאנה גדול.

 

עצים קסומים הגדלים ליד דרמסלה

עצים קסומים הגדלים ליד דרמסלה

מעבר לשגרת החיים בכפרים, שהיא אטרקציה בפני עצמה שמושכת לא מעט מטיילים שפשוט בוחרים לחיות לזמן מה במקום, ישנם גם טיולים שונים שאפשר לעשות באזור. דרמסלה לא מאוד ידועה כמוקד לטרקים ארוכים ומאתגרים, אבל מסלול הטיול לטריונד, או זה שמתפצל ממנו אל המפלים, הם מסלולי קצרים יחסית שיחשפו אתכם לטבע פראי ויפהפה. במפלים תוכלו גם ליהנות – או לסבול – מטבילה במים קפואים.

נוסף על אפשרויות ההעשרה הרבות שמציע האזור, בדמות חוגי צורפות, גילוף בעץ, בישול הודי, יוגה, נגינה על כלים הודיים מסורתיים, שירה הודית, ריקוד הודי ושפע של סדנאות רוחניות, ניתן להעשיר את הלב ואת הנפש באמצעות התנדבות בשלל מסגרות המלוות את הפליטים הטיבטיים הנמצאים באזור והממשיכים להגיע אליו כל הזמן. הפליטים הטיבטיים שמחים לכל יוזמת התנדבות, בעיקר עם הילדים, וניתן להשתתף או ליזום התנדבות חד פעמית או ממושכת, על פי רצונכם וכישוריכם.

גם המקדש הטיבטי הוא מקום שלא כדאי לפספס ביקור בו, בשביל ה”קורה” שמסביב למתחם ובמוזיאון ההיסטורי לטיבט הנמצא בכניסה למתחם. הנוהג הוא לעשות הקפה אחת בקורה, בכיוון השעון, ואז להיכנס להקפה נוספת באותו הכיוון, הפעם בתוך המקדש.

 

אל תשכחו את הוויזה

ההגעה לטיול בהודו מצריכה אשרת כניסה למדינה. הוצאת ויזה להודו, כמו למדינות רבות אחרות, עשויה להיות תהליך ביורוקרטי ממושך ומייגע, אך לא חייבת להיות כזאת. יש כיום אפשרות להוציא ויזה אלקטרונית אונליין, דרך מילוי טופס פשוט וברור בעברית, ותשלום מאובטח דרך האתר. בהוצאת ויזה בצורה זו תוכלו לקבל ויזה אלקטרונית למטרת תיירות התקפה לשנה ומאפשרת ביקור של עד 90 יום בהודו בכל פעם, או ויזה לחודש – בהתאם לצורך שלכם.

את הטופס ממלאים כאמור אונליין, ללא צורך להמיר קובצי תמונות; המערכת עושה זאת עבורכם מתמונת הדרכון או מתמונת פספורט שבידיכם, ואת הוויזה תקבלו בדוא”ל תוך 5 ימים – תהליך קל וקצר, ללא צורך לצאת אפילו מהבית. עם הוויזה האלקטרונית בידכם ועם כל האינפורמציה על דרמסלה, אין ספק שאתם בדרך לחוויה מדהימה.