טאג’ מהאל, המבנה הפלאי שרבים מכתירים אותו כאטרקציה מס’ 1 בכל רחבי הודו, נבחר בשנת 2007 לאחד משבעת פלאי תבל החדשים, ולגמרי בצדק. המבנה הסימטרי ומעורר ההשראה סוחף תיירים מכל רחבי תבל העומדים נפעמים מול ההדר עוצר הנשימה שאין שני לו.

טאג' מהאל: מידע מקיף למטייל על הטאג' מהאל (כתר הארמון)

טאג’ מהאל: כל מה שחייבים לדעת על הטאג’ מהאל (כתר הארמון)

 

הטאג’ מהאל – קצת רקע

בשנת 1612 נישא הנסיך חוראם, בנו של הקיסר המוגולי ומי שזכה במשך השנים לכינוי “שאה ג’האן”, לארג’ומנד באנו בגום, אשר הייתה ידועה בכינויה מומטאז מהאל – נזר הארמון. בשנת 1631, במהלך לידת ילדם ה – 14, מתה מומטאז מהאל, וכפי שמספרת האגדה, ברגעיה האחרונים הספיקה לבקש מבעלה כי יקים לזכרה מבנה שינציח את אהבתם.

יגונו של שאה ג’האן גרם לשערותיו להלבין במהירות והוא הקדיש את מיטב המשאבים להקמת המבנה האדיר שינציח את אשתו המנוחה. לשם כך, יובאו טובי האמנים והפסלים מסוריה, מפרס ומבוכרה, אבנים יקרות יובאו מטיבט, מאפגניסטן וממצרים, שיש לבן יובא מעל גבי שיירת פילים ופנינים יקרות נשלו מהאוקיינוס במטרה להעניק למבנה הסימטרי את הזוהר המפעים החופף מעליו ונוסך בו את ההדר הייחודי לו.

על הקמת המבנה האגדי הופקדו עשרים אלף פועלים ששקדו על מלאכתם במשך כעשרים שנה. עוד מספרת האגדה, כי הקיסר, שחפץ להאדיר את שם אשתו המנוחה לנצח, כרת את ידיהם של האומנים שעמדו מאחורי המבנה המופלא, במטרה להבטיח כי לא יוקם מבנה נוסף ברמתו בעולם כולו.

 

מתחם הטאג’ מהאל – תמונה מלאה

מתחם הטאג’ מהאל משתרע על פני כ – 700 דונמים ומחולק באופן סימטרי ומדויק לאזורים הבאים: אזור השער המסוגנן, גן המחולק לארבעה רבעים שווים באמצעות תעלות מים ואזור המוקדש למרפסת מרוצפת שבצידה המערבי מסגד פתוח אשר פונה למכה ובצידה המזרחי ג’וואב (מבנה הדומה למסגד). בחלקה המרכזי של המרפסת ממוקם מבנה המאוזוליאום. גן אור הירח ממוקם מצפון לנהר היאמונה, ורחבת הבזאר ממוקמת לפני שער הכניסה.

כל המבנים במתחם עשויים מאבן חול אדומה מלבד המאוזולאום, אשר מצופה בשיש אלבסטר. במבט מהחזית, משתקף המבנה המופלא באופן כמעט מושלם בבריכה הקסומה המתמזגת עם הגנים הפורחים.

סופו העצוב של שאה ג’האן כרוך אף הוא בטאג’ מהאל, כאשר הודח בידי בנו והושם במאסר במבצר אגרה, המשקיף על המבנה האגדי בו השקיע את מיטב כוחותיו. שאה ג’האן מת בשנת 1666 ונקבר לצד אשתו המנוחה.

במטרה לשמר את צבען הבוהק של אבני הטאג’ מהאל, הבניין מתוחזק על ידי ממשלת הודו בקפדנות מרובה. גם רמת זיהום האוויר בסביבתו מנוטרת באופן קפדני, במטרה למנוע את שינוי צבען של האבנים.

 

איך מגיעים לטאג’ מהאל?

הטאג’ מהאל שוכן בעיר אגרה, הממוקמת כמאתיים קילומטרים מדרום לניו דלהי.

ניתן להגיע לעיר במספר דרכים:

 

במטוס: שדה התעופה של אגרה ממוקם כחמישה קילומטרים מחוץ לעיר וניתן להגיע אליו ממגוון נקודות בתת היבשת ההודית.

 

מניו דלהי לאגרה ברכבת אקספרס:

ניתן להגיע לאגרה באמצעות רכבת אקספרס ממוזגת היוצאת מתחנת הרכבת הישנה בניו דלהי הצמודה למיין בזאר. הנסיעה כוללת מים מינרלים ומזון ונמשכת על פני כשלוש שעות. עלות התענוג עומדת על 600-800 רופי. כרטיסים תוכלו לרכוש בכל אחת מהסוכנויות במיין בזאר.

מתחנת הרכבת של אגרה תוכלו לקחת מונית / ריקשה ממונעת היישר אל הטאג’ מהאל. עלות הנסיעה עומדת על 50 – 100 רופי ותלויה, במידה רבה מאוד, ביכולות המיקוח שהספקתם לפתח מאז הגעתם להודו.

 

מניו דלהי לאגרה ברכבת רגילה:

רכבת רגילה: חוויית נסיעה בלתי מומלצת הכוללת הידחקות עם עשרות תושבים מקומיים בקרון בלתי ממוזג ובלתי מזמין בעליל. עלות החוויה עומדת על 350 רופי בלבד, אך קחו בחשבון שההפרש במחיר לא תמיד מצדיק את התמורה ואתם עשויים בהחלט להגיע לטאג’ מהאל תשושים לחלוטין ולהחמיץ את העוצמה שבחוויה, ואגב, אם כבר חיסכון, נסו לכל הפחות להשכים קום ולתפוס מקום ברכבת היוצאת בשעות הבוקר המוקדמות, כאשר הרכבת צפופה מעט פחות ומזג האוויר סביר מעט יותר.

מתחנת הרכבת באגרה קחו מונית או ריקשה ממונעת אל הטאג’ מהאל. כאמור, עלות הנסיעה היא 50 – 100 רופי ותלויה ברמת האנרגיות שיישארו בכם לאחר הנסיעה המתישה לצורך מיקוח עם הנהג.

 

מניו דלהי לאגרה ברכב:

אם חשוב לכם להגיע לטאג’ מהאל מאוששים, רעננים, טעונים באנרגיות פנימיות ונכונים לנצל עד תום את הביקור ההיסטורי בטאג’ מהאל ובאטרקציות שסביבו, בייחוד אלו שהכניסה אליהן כלולה בכרטיס הכניסה לטאג’ מהאל, תוכלו לפנק את עצמכם עד הסוף, לחשוב בגדול ולשכור רכב ממוזג בליווי נהג צמוד בכל סוכנות נסיעות במיין בזאר בניו דלהי.

הנהג יוביל אתכם היישר אל הטאג’ מהאל בנסיעה נוחה ורגועה שאינה מזכירה במאומה את חוויית הנסיעה ההמונית והמתישה ברכבת הרגילה. אורך הנסיעה עומד על כארבע שעות לכל צד ומחירו של התענוג יקר, אך רבים מעידים כי הוא שווה: כ – 4,000 – 3,500 רופי.

 

הטאג’ מהאל: שעות פתיחה, מחיר וטיפים

שעות פתיחה: הטאג’ מאהל פעיל שישה ימים בשבוע (למעט ביום שישי) בין השעות 06:00-19:00.

 

מחיר כרטיס: עלותו של כרטיס כניסה לטאג’ מהאל עומדת על כ-750 רופי והוא חד פעמי. מעבר לכך, כרטיס הכניסה לטאג’ מהאל כולל כניסה לכלל אתרי הקיסרות המוגולית באגרה (כמו המבצר הגדול והבייבי טאג’), אך זאת, רק במידה ותבקרו בהם ביום בו תבקרו בטאג’ מהאל.

 

טיפים חשובים:

  • לא ניתן לבקר בתוך הטאג’ מהאל בנעליים. כיסוי לנעליים יינתן לכם בכניסה למתחם ומומלץ לשמור אותו על מנת שלא תיאלצו לחלוץ נעליים במתחם.
  • לא ניתן להכניס למתחם מזון או שתייה. כתחליף, תקבלו בכניסה בקבוק מים שיתגלה כשימושי בהחלט בחום האופייני לאזור.
  • לא ניתן להכניס לטאג’ מהאל תיקים או מצלמות וידיאו. לרשותכם עומד בכניסה לאתר אזור ייעודי לשמירת חפצים בו תוכלו להפקיד את הציוד האישי.
  • מצלמות חצובה ומצלמות סטילס מאושרות להכנסה למתחם. בדרך כלל, הפקידים במקום לא יטרחו לוודא כי המצלמה איננה כוללת פונקציה של וידיאו.
  • חמשת לילות הירח המלא בכל חודש נחשבים לעיתוי המועדף על מבקרים באתר (הלילה בו הירח מלא + יומיים לפניו ויומיים לאחריו). לביקור בערבים אלה, מוקצבים 400 כרטיסים בלבד. ניתן להזמין את הכרטיס 24 שעות לפני הביקור באתר asi.nic.in ולהבטיח מראש את מקומכם בטאג’ מהאל לאורו הקסום של הירח המלא המוסיף נופך חלומי לאווירה.

 

אטרקציות בסביבת הטאג’ מהאל

 

הטאג’ הקטן – Baby Taj:

מבנה בו ממוקם קברו של איטמד אוד-דאולה ואשר זכה לכינוי זה בעקבות הדמיון בינו לבין הטאג’ מהאל המקורי. הבייבי טאג’ עשוי שיש לבן, הוקם מעל גבי במת אבן חול אדומה, מצופה אבנים ומעוטר בעיטורים מיניאטוריים.

המבנה משתרע על פני 23 מ”ר ובכל אחת מארבע פינותיו ממוקם מגדל המתנוסס לגובה שלושה עשר מטרים. הבייבי טאג’, גם אם לא ממש בייבי, קטן לעומת הטאג’ מהאל ויופיו אינו מתקרב לרמת יופיו, הגם שבפועל, נבנה שש שנים לפני הטאג’ מהאל ויש סבורים כי היווה מקור השראה להקמתו. מסביב למבנה מדשאה עשירה שבין שביליה מקפצים סנאים וקופיפים.

שעות פתיחה: הבייבי טאג’ פתוח מהזריחה ועד לשקיעה.

מחיר כרטיס: מחיר הכניסה לטאג’ הקטן עומד על 110 רופי וכלול במחיר הכניסה לטאג’ הגדול, במידה ותערכו את הביקור באותו יום.

איך מגיעים? מהטאג’ מאהל, יש לקחת מונית / ריקשה אל צדו השני של נהר היאמונה. משך הנסיעה עומד על כרבע שעה.

אתר אינטרנט: www.tajhub.com

 

 

טירת אגרה האדומה – The red fort:

טירה מסוגננת ומרשימה הידועה גם בכינוי “לאל קילה” (Lal Qila) וממוקמת על גדותיו של  נהר ימונה. שמה של הטירה נגזר מאבני החול האדומות מהן נבנתה החומה המקיפה אותה. האבנים משולבות גם במבנה עצמו, כשהן מוסיפות לו הדר חינני.

הליך הבנייה של הטירה האדומה החל על ידי המלך אקבר הגדול בשנת 1565 והגיע לסיומו לאחר שתים עשרה שנים. הטירה עצומת הממדים היוותה עיר בפני עצמה אשר הוקפה בחומה ואשר בתוכה הוקם ארמונו המלכותי של המלך. מקובל להאמין כי הטירה האדומה נבנתה בעיקר בידי שאה ג’יהאן, אשר עמד מאחורי בנייתו של הטאג’ מאהל. באופן אבסורדי למדי, כאשר בנו של שאה ג’יהאן הדיח אותו מכיסאו, הוא כלא אותו בטירה האדומה ממנה יכול היה לצפות במבנה הטאג’ מאהל.

הטירה האדומה הוכרזה על ידי ארגון אונסקו כאתר מורשת עולמי והכניסה אליו אפשרית רק באמצעות אחד מארבעת שעריו. הסיור הקסום במשעולי הטירה סובב בין גנים, מדשאות מוריקות, חצרות וארמונות מסוגננים.

בין הפינות היותר מומלצות באתר ניתן למנות את ארמון השיש הלבן רב הרושם כמו גם את אולם קבלת הפנים ההדור שהדרו המסוגנן יכניס אתכם עמוק לאווירה. ואגב, גם אם הייתם מעדיפים לפצל את החוויה ולבקר בטירה בנפרד מהסיור בטאג’ מהאל, לא מומלץ לעשות זאת, היות והביקור בטירה האדומה כלול במחיר הכניסה לטאג’ מהאל.

מחיר כניסה: 250 רופי (כלול בכרטיס הכניסה אל טאג’ מאהל במידה ותבקרו בשניהם באותו היום)

שעות פתיחה: זריחה – שקיעה

איך מגיעים? הטירה ממוקמת בסמיכות לתחנת הרכבת “אגרה פורט”.

 

 

סיקנדרה (Sikandra):

סיקנדרה היא אחוזת קברו של גדול השליטים המוגוליים אכבר (Akbar), אשר החל עוד בחייו בבניית אחוזת קברו. בנו ג’אהנגיר המשיך במלאכה וסיים אותה בשנת 1607. המתחם מושפע מסגנונות בנייה מגוונים המשלבים אלמנטים מוסלמיים, הינדים ופרסיים יחד, ומבטא, במידה רבה, את אופיו הסובלני של השליט הקבור בו. מסביב למתחם גן מוריק ועשיר המשלים את האווירה ומציע למבקרים בו לחוות חוויה מושלמת של היסטוריה, ארכאולוגיה וטבע בסיור בלתי נשכח אחד.

מחיר כניסה: 245 רופי

שעות פתיחה: זריחה – שקיעה

איך מגיעים? המוזולאום ממוקם במרחק כחמישה קילומטרים ממרכז העיר. תוכלו להגיע באמצעות נסיעה קצרה במונית או בריקשה.

אתר אינטרנט: National Highway 2, Sikandra

 

 

פאטפור סיקרי (Fatehpur Sikri):

פאטפור סיקרי שימשה כבירת האימפריה המוגולית בתקופה שלטונו של אכבר והיא ממוקמת במרחק של כ-37 קילומטרים ממערב לאגרה. אספקת המים לעיר היוותה אתגר מורכב שגרם לתושביה לנטוש אותה עם השנים, ונכון להיום, פאטפור סיקרי הינה עיר רפאים עתירת היסטוריה, אפופת נוסטלגיה ומעוררת השראה המוקפת בחומה עתיקה המשתרעת על פני שישה קילומטרים וכוללת תשעה שערים. ארמונות אבן חול אדומה לצד עמודי ענק ואולמות שיש הדורים יוצרים יחד חוויה היסטורית יוצאת דופן שלא מומלץ להחמיץ. במקביל, מומלץ לשכור מדריך מקומי שידריך אתכם בין משעוליה המרתקים של העיר ויחלוק אתכם את סודותיה.

מחיר כניסה: 5 דולרים

איך מגיעים? ניתן להגיע באוטובוס מהתחנה המרכזית בעיר אגרה. משך הנסיעה חצי שעה – שעה.

אתר אינטרנט: www.travelmasti.com

אתרי השוואת מחירים מומלצים למלונות באגרה:

https://www.tripadvisor.co.il/Hotels-g297683-Agra_Agra_District_Uttar_Pradesh-Hotels.html

https://www.booking.com/city/in/agra.he.html

https://he.hotels.com/de1680756/hotels-near-t-g-mh-l-grh-hwdw/

https://www.hotelscombined.co.il/Place/Agra.htm