מונאר הודו – מדריך מקיף למטייל
מונאר – עיירת נופש יפהפיה השוכנת על גבול צפון קראלה – נמנית על רשימת יעדי הנופש הפופולריים ביותר בהודו, ומה הפלא? הנופים, האווירה השלווה, האוויר הצח ומגוון הצמחייה המרתק הופכים אותה ליעד לא פחות ממושלם. עוד מאז ימי הקולוניאליזם הבריטי בהודו מונאר היוותה יעד תיירותי פופולרי למשפחות המנהיגים האנגלים, וגם היום היא יעד נחשק גם בקרב תושבי הודו עצמם וגם בקרב תיירים שמגיעים ממגוון מדינות אחרות. אז מה תמצאו במונאר, לאן כדאי ללכת ואיך תיראה השהייה שלכם במקום? ריכזנו עבורכם את כל המידע במדריך מפורט.
איך מגיעים אל מונאר?
שדה התעופה נדומבאסרי נמצא במרחק של כ-100 ק”מ ממונאר, ומספק דרך להגיע אליה בעזרת מונית, הסעה או אוטובוס מאלובה, עיירה קרובה לשדה. אפשרות נוספת, שתועיל לכם במידה ואתם מגיעים מאזור אחר של הודו, היא להתנייד באוטובוסים הזולים של הסביבה ולצאת למסע של כ-4-5 שעות מקוטאיאם, קוצ’ין וערים מרכזיות נוספות. סוכניות נסיעות רבות מכירות בביקוש הגדול לנופש במונאר ויוכלו להציע לכם חבילות נסיעה ונופש באוטובוס, מונית או ג’יפ מאורגן.
דברים ששווה לראות בטבע סביב מונאר
הסיבה המרכזית והחשובה ביותר בגללה שווה להיטלטל בדרך עד למונאר הוא הטבע הסובב אותה. מדובר בעיירה שנמצאת בלב קילומטרים על גבי קילומטרים של שדות תה מסודרים בצורות גזומות, מבוכיות ויפהפיות, ויוצרים תחושת הימצאות בעולם אחר. תוסיפו לדמיון השדות את המים השוצפים בשלושת הנהרות שמתחברים באזור, ואת אוויר ההרים הצח בגובה 1,600 מטרים ותקבלו חוויית טבע מהסרטים שתתאים לכל מי שמחפש אזור ירוק לנשימה עמוקה ולמרגוע.
אגמים
סביב מונאר ממוקמים מספר אגמים שמוסיפים רבות לפסטורליות של האזור. אחד המוכרים שביניהם הוא אגם מאטופטי שנמצא במרחק של כ-13 ק”מ ממונאר לצד עיירה נוספת. האגם נוצר בעקבות הצבת סכר ומתקבצים אליו מיני ציפורים וחיות בר רבים במהלך עונות השנה.
אם תרצו אופציה לשיט רגוע בסירה על האגם, נמליץ לכוון את הנסיעה לאגם קונדאלה, במרחק 20 ק”מ ממונאר.
מפלים
במידה ואתם משוטטים עם מדריך תיירים מקומי נמליץ לבקש ממנו לכוון אתכם למפלי האזור. הגדול מביניהם הא מפל אטוקאל, שנמצא על הדרך לפאליווסאל, מקום אליו נמליץ להמשיך כדי לצפות בנוף עוצר הנשימה שנשקף ממנו ולאכול אל מול הנוף.
צילום וידאו חובבני אך מציג בצורה יפה את המפל המרשים:
מפל יפה נוסף הוא מפל לקאם שאמנם לא נגיש פיזית לרחצה אך שווה ביקור בשל יופיים של המפל ושל האזור שמהווים תפאורה מושלמת לפיקניק.
עוד מפל, במרחק כ-24 ק”מ ממונאר, הוא מפל קותומקאל. המפל זורם במהירות ויוצר שצף גבוה וחזק שזורם על פני סלעי הצוק וישאיר רושם חזק על המטיילים.
שדות תה של מונאר
כבר דיברנו על כך שמטעי התה מקיפים את מונאר מכל כיוון ומעניקים לה צביון פסטורלי במיוחד – אטרקציה שלא דורשת הרבה יותר מישיבה שלווה ונינוחה בחיק הטבע. במידה ותרצו לצלול לעומק נושא התה, נמליץ לקחת מדריך תיירים או נהג ריקשה שיובילו אתכם במסלולים מרשימים בין השדות ויוכלו גם לתרום לכם עוד מידע על ענף הגידולים החשוב של האזור.
טבע פראי
בנוסף לשוטטות רגילה באזורי הטבע המתפרץ שמקיף את מונאר, ניתן לרכוש כרטיס כניסה לפארקים הלאומיים של האזור. אחד מהידועים מביניהם הוא ארויקולאם, פארק בגודל כ-100 קילומטרים רבועים שמקיף את פסגת ההר אנמודי, הגבוה ביותר בכל דרום הודו. השמורה מחזיקה במגוון חיות בר וצמחים מרשים ושוטטות במרחביה היא חוויה בלתי נשכחת. מומלץ לטרקים, לביקורים יומיים ולהתרשמות מקרוב. בביקורכם נסו לשים לב לחיות שמסביב ואולי תזכו לפגוש את הנילגירי טהאר, סוג של אייל שנמצא בסכנת הכחדה.
אטרקציות מעניינות בעיירה מונאר
למרות שמונאר ידועה בעיקר בשל הטבע המדהים שמקיף אותה והאווירה שנוצרה במקום, גם לעיירה עצמה יש לא מעט להציע. ממגוון אנושי מרתק, דרך ענפי ייצור מקומיים ושווקים ועד חדרי נופש בהם תוכלו לבלות שעות של רוגע במנוחה וקריאה. מה כדאי לחפש במהלך השהייה במונאר?
ייצור מקומי
הענף המרכזי באזור הוא כמובן התה שכדאי להתמקד בו, להכיר סוגים שונים ולקנות מזכרות בשוק העיירה ובמפעל טאטה המקומי. המפעל מתחזק גם מוזיאון שווה ביקור בו מוסבר תהליך גידול והכנת התה למכירה ונסקרת ההיסטוריה של מונאר עצמה. במוזיאון תלמדו לא מעט על שיטות ייצור תה מסורתיות ומודרניות ועל זנים שונים. הטעימות שמתרחשות במהלך הסיור הופכות את העסק לבלתי נשכח מבחינה חושית.
עוד מצרך מעניין הוא השוקולד המקומי, שנוצר במפעלים ביתיים וגם אותו כדאי לטעום.
בנוסף, מונאר מוקפת בתעשיית תבלינים פעילה, בבתי חרושת לעיבוד ואריזת התבלינים ובשדות בהם מגדלים תושבי הסביבה שתילי הל, פלפל, ציפורן, וניל, אגוז מוסקט ועוד. מומלץ לצאת לסיור בשדות התבלינים של האזור כדי להנות מהריח המשכר ומעושר הצמחייה.
רכיבה על פילים
אטרקציה פופולרית מקומית, במסגרתה תשוטטו על גב הפיל בשבילי האזור. הפילים מוחזקים בתנאי שבי במקום אחד ולכן שקלו פעמיים אם זו חוויה שתרצו לעבור או שתעדיפו להסתפק בצפייה בחיות הבר המשוחררות של הסביבה.
אירוח מקומי
רוצים להתנסות בבישול הודי או באירוח הודי מסורתי? תושבים רבים במונאר פותחים את בתיהם באופן קבוע לתיירים לסדנאות היכרות עם טעמי הודו ותבליניה המיוחדים ולערב של אוכל והיכרות עם המגוון האנושי ההודי במונאר. מומלץ לחובבי אנשים וזוויות אנתרופולוגיות.
ספורט אתגרי
מספר חברות מפעילות באזור מונאר תחנות לספורט אתגרי ממגוון סוגים, שהופך למרגש במיוחד בזכות הנוף וההרים: דאייה עם מצנחי רחיפה, טיולי אופניים בשבילים תלולים, סנפלינג וטרקים לצוקי האזור.
שוטטות במרחבי המגורים בעיירה
מבתים כפריים מסורתיים, דרך אחוזות ישנות ועד בתים קטנים על האגם – הנוף האדריכלי של מונאר שווה טיול אחר צהריים נינוח שיפתח את האופקים שלכם ויכיר לכם את צורת המגורים של אזרחי מונאר הותיקים.
מקומות לינה מומלצים במונאר
מונאר, כעיירה שעברה שנים רבות תחת השפעות תרבויות הודיות ואנגליות בו זמנית, מארחת בתוכה את המגוון הארכיטקטורי המרתק שהשילוב בין התרבויות הוליד. סביב העיירה ובתוכה תוכלו למצוא מאות חדרי לינה, בתי אחוזה להשכרה, מלונות ובתי הארחה יפהפיים. בחלקם משולב שירות בישול ומתן ארוחות ובחלקם תצטרכו לדאוג לעצמכם – אך מה שבטוח, במונאר תוכלו לחוות כל סוג אירוח שרק תרצו: מהוסטל צנוע, דרך בקתת עץ ועד מלון יוקרתי.
מקומות מומלצים ללינה:
- באזור מונאר הישנה תמצאו רחוב שנקרא “רחוב התרמילאים” ובו מגוון גסטהאוסים שמכוונים למטייל התרמילאי הממוצע, ומציעים אירוח פשוט ונעים. תמצאו בו את הג’יי ג’יי קוטג’ הידוע, בעל הספרייה ובעלי הבית הידועים באדיבותם ובהכנסת האורחים שלהם.
- באותו רחוב נמצא מלון הגרין ויו, בו מתקבצים תרמילאים מכל העולם. מקום מצוין לבלות יחד ולהכיר מטיילים נוספים שנשבו בקסמה של מונאר ושל הודו, למצוא שותפים לטיול ולקבוע מסעות יומיים יחד.
- שואפים לגור באמצע הג’ונגל לזמן מה? באזור קראלה נמצא אתר נופש עם בקתות פסטורליות בשם “בית העצים” ו”אוהל ספארי”, בנוסף לבקתות שבנויות על העצים עצמם, ובו תחוו עד הסוף את חווית הטבע של מונאר. אל דאגה, המקום מצויד במטבח פעיל בו יבשלו לכם טבחי האזור.
- רוצים להתפנק? ברואד בין היא אחוזה מושלמת ששוכנת בין גבעות צ’יתירפוראם במרחק 17 ק”מ מהעיירה. הבית מאובזר בכל טוב ומכיל מספר חדרי שינה, בריכה פרטית ואגם מלאכותי שניצב בשטח רחב הידיים שמקיף את הבית. האתר מציע שירותי ספא, כנסים ומסיבות.
- אם אתם נוסעים כזוג בירח דבש פוחות בפניכם אופציות מעניינות לחבילות רומנטיות שיכללו גם אירוח בממלונות מונאר וגם שיט רומנטי (ושינה על הספינה).
- גני השושנים – פינת חמד אמיתית. תקבלו בקתה מטופחת בעלת ריהוט כפרי ונינוח, שהשוס הגדול שלה הוא הגנים שסובבים אותה: מטרים של שיחי פרחים מטופחים, ערוגות ואדניות שהופכות את האירוח במקום בתקופת האביב לגן עדן.
מה כדאי לאכול במונאר?
רובן המוחלט של המסעדות במונאר מגישות אוכל הודי אותנטי, והחוויה מומלצת מאוד ונגישה לכיס המטייל. בנוסף, מאחר שמונאר היא עיירה תיירותית צמחו באזור גם כמה מסעדות בסגנונות מערביים שונים. הנה כמה מסעדות בולטות, משני הסוגים:
- מסעדת SN – מסעדה חמימה בדרום העיר לפי מיטב המסורת ההודית, עם אוכל טבעוני וצמחוני עשיר ואווירה נהדרת.
- פיצה מקס – פיצרייה מקורית וטעימה שממוקמת במלון סילבר טיפס ומציעה את הקלאסיקות האיטלקיות.
- באמבו האט – מסעדה צבעונית ומגוונת עם מגוון אוכל מקומי וגם תוספות חדשניות וארוחת בוקר עשירות.
- הדלי – ממש ליד מוזיאון התה נמצאת מאפייה מרשימה שמשלבת מגוון גדול של מאפים מערביים עם מאפים מלוחים הודים אותנטיים. המקום לנשנוש עוגות ושוקולדים או לארוחת צהריים חלבית קלילה באמצע יום סיור באזור.
- טי טיילס קפה – בית תה וקפה שממוקם במרכז העיר. הכיף הגדול: מבחר אינסופי של סוגי תה, ריח משכר ועובדים חמודים שיהנו לפטפט איתכם. בנוסף לשתייה האיכותית תוכלו לשבת במקום ולאכול קינוחים חביבים, כריכים מוצלחים ותוספות קלילות לשעת תה בריטית כמו שצריך ?
- מסעדת ראפסי – מסעדה מעוצבת מגניבה, חביבה על התיירים ההודים, בה מוגשות כמה מנות בלתי נשכחות: קארי הודי עשיר טעם בסגנון צפון הודו, חביתה ספרדית ואפילו – למרבה ההפתעה – שקשוקה ישראלית מתובלת שדורות של מטיילים ישראלים השתוקקו לה.
- מסעדת מלון איסטנד – מסעדה בעלת תפריט הודי וסיני מוצלח.
טיפים נוספים
הודו כמו הודו, יש לה כללים משלה – וכך גם בכל הנוגע למזג האוויר.
מזג האוויר במונאר
מונאר עצמה ממוקמת בנקודה גבוהה יחסית ברכסי ההרים של האזור, ובכך משמשת למפלט רב הקלה לכל מטייל ששוטט בדרום הודו ומעוניין לנשום קצת אוויר הרים צח ולהיפטר מהזיעה ומהחום הכבד. מזג האוויר במונאר נוח מאוד במשך רוב ימות השנה. בחורף הוא קר יותר והשהייה במקום תדרוש מעילים וביגוד תרמי, ובעונת המונסון (הקיץ – יולי עד ספטמבר) האזור מתאפיין בגשמים של הודו וקצת פחות מתאים לטרקים ולשוטטות נעימה בטבע. לכן נמליץ לבקר במונאר בעיקר סביב סוף החורף עד תחילת הקיץ. אמנם לא עונת הטיולים הישראלית הרגילה, אך זו דווקא הזדמנות מעולה לברוח לכמה ימים ליעד חדש, כתרמילאים או כמטיילים קצרי טווח, ולחמוק מהזיעה והכבדות של טיולי אוגוסט.
עצות מסוכנויות מקומיות
לא בטוחים לאן ללכת ומה כדאי לעשות היום? מונאר, כיאה לעיר תיירותית מבוקשת, מצוידת בלא מעט סוכנויות טיולים ובכניסה למלונות ולבתי ההארחה, כמו גם למקומות ציבוריים בעיר, תוכלו לקבל מידע על נסיעות, טרקים מודרכים וטיולים יומיים. העיירה מציעה כספומטים שיעזרו לכם להתנייד מבלי לשאת כסף מזומן על גופכם, ובלשכת התיירות של העיר תמצאו בנוסף לשירות לבבי גם מפות של האזור.
מונאר היא יעד מדהים ונמליץ לכם בחום לנסוע אליה בהקדם האפשרי ולהנות מחווית טבע ותרבות הודית באקלים גן עדן שמשלב ג’ונגלים, שדות וארכיטקטורה פסטורלית. בהצלחה בטיול, ותהנו♥
למידע עדכני על מזג האוויר במונאר:
https://www.theweathernetwork.com/in/weather/kerala/munnar
https://www.holidify.com/places/munnar/best-time-to-visit.html