אחת מהחוויות המיוחדות ביותר בטיסה לחוץ לארץ וטיול במדינה זרה, הוא המגע הבלתי אמצעי בתרבות שונה משלנו. תיירים רבים בעולם נרתעים מכך, ודורשים מספקי התיירות וחבילות הנופש התאמה לתרבות ממנה הגיעו. הישראלים שונים לחלוטין, ובוחרים ביודעין לנסוע למקומות מיוחדים ומעניינים, כדי לקבל חוויה קצת שונה ולהכיר עולם שהיה זר להם לפני כן.

פסטיבלים בהודו

 

התרבות ההודית היא עשירה ומיוחדת

אחת התרבויות המיוחדות ביותר והפופולאריות ביותר בקרב תיירים ישראלים היא התרבות ההודית. חצי היבשת ההודית היא עצומה בגודלה, ומכילה כחמישית מאוכלוסיית העולם במדינה אחת. התרבויות השונות בהודו התפתחו במשך אלפי שנים, חלקן נלחמו זו בזו, וחלקן התמזגו מבחינה דתית ותרבותית. התוצאה של איחוד כל כך הרבה תרבויות שהתפתחו בנפרד במשך מאות שנים, היא אחת מהמדינות המגוונות ביותר בעולם כולו.

בשל המספר הרב של האנשים החי בהודו, ההשפעה של התרבויות המערבית על עיצוב חיי היום יום של התושבים היא מינימאלית באופן יחסי. כך תייר ממוצע יכול בהחלט לקבל חוויה של פעם בחיים, ותחושה כאילו נחת בעולם אחר חדש ומרגש. כדי לחוות את התרבות ההודית ולהבין מה מניע את האנשים החיים בה, מומלץ מאוד להתוודע לדת המקומית.

מדובר בדת עתיקה ומורכבת למדי, המכילה אלים אלות ואלילים רבים המרכיבים עולם סיפורי עשיר. האמונה הדתית בהודו מוצאת ביטוי חזק ביותר בפסטיבלים שנתיים הנערכים לכבוד האלים השונים והסיפורים המלווים אותם.

 

מהם 9 הפסטיבלים הפופולאריים ביותר בהודו

כאמור, טיול בהודו יפגיש אתכם באופן בלתי אמצעי עם תרבות זרה ומרגשת. אחד מהסממנים הבולטים ביותר של התרבות ההודית הוא הדת הפוליתאיסטית והאנימיסטית השלטת בה, ההינדו.

רוב ההודים מאמינים בשילוב כלשהו של ההינדו והבודהיזם, אשר משולבים יחד בצורה הדוקה בפולקלור המקומי. דרך נהדרת לחוש את העוצמה הרוחנית של הדת בהודו היא לפגוש בה בפסטיבלים המקומיים הנהדרים.

ישנו מספר עצום של פסטיבלים וחגיגות שנתיות, שקצרה היריעה מלהכיל. נפרט כאן על 9 הפסטיבלים הפופולאריים ביותר בהודו, כאשר כמובן תיירים מנוסים בהודו יוכלו לחקור לעומק יותר ולמצוא פסטיבלים קטנים רבים נוספים.

 

 

9 הפסטיבלים הפופולאריים ביותר בהודו כוללים את:

 

  • פסטיבל ההולי בהודו: מדובר בפסטיבל אשר רובנו מכירים (גם אם לא בשם המדויק) בשל הכמות האדירה של תמונות ברשתות החברתיות של תיירים ישראלים שלקחו בו חלק. מדובר באירוע עצום ממדים המקיף ערים רבות בהודו.הפסטיבל נחגג כדי לציין את הניצחון וההרס של הוליקה, מעין שדה/ אלילה על ידי הנאמנות של המאמינים לווישנו.במהלך הפסטיבל זורקים החוגגים זה על זה אבקה בשלל צבעים בהירים ומתיזים זה על זה מים. הצבעים והמים נועדו לציין את לידתו מחדש של וישנו כאל קרישנה אשר ידוע בשובבותו. הפסטיבל מתקיים במהלך חודש מרץ.

 

  • פסטיבל גאנאש: האל ההודי גאנאש מוכר לרובנו בשל דמותו הייחודית. מדובר בדמות אנושית אשר לה ראש של פיל, והוא אחד מהאלים הבולטים ביותר בדת ההינדו. הפסטיבל לכבודו נערך במשך 11 ימים רצופים.במהלך הפסטיבל מתקיימת תהלוכה ארוכה ברחובות העיר, כאשר המאמינים מרימים בידייהם פסל עצום בדמותו של האל, ובסופה של התהלוכה משליכים אותו אל מי הים. מבין כלל הפסטיבלים בהודו בספטמבר זהו אחד המומלצים.

 

  • פסטיבל נווארטרי / דורגה פוג’ה: אחד מהפסטיבלים בהודו באוקטובר שאסור לוותר עליו. מדובר בחגיגה עצומה לעוד אחת מהאלים הפופולאריים והמוכרים ביותר בפנטיאון ההינדו, האלה DURGA.הפסטיבל מתאר את תבוסתם של שני שדים רבי עוצמה. בעיר קלקוטה במזרח הודו מתקיים פסטיבל גדול במיוחד במהלכו נבנות ומושלכות לנהר צלמיות ענק של DURGA ובדלהי מתקיימות הצגות רבות ברחוב המתארות את הניצחון הגדול.

 

  • פסטיבל האור בהודו: הפסטיבל נחגג ברוב ערי הודו. הוא נועד לציין את חזרתו של האל ראמא. במהלך הפסטיבל מקושטים הבתים בערים בתאורה מסורתית ובנרות, וציבור המאמינים לבוש בבגדים חגיגיים. הפסטיבל מתקיים בכל רחבי המדינה באוקטובר.

 

  • פסטיבל הסרטים בהודו: תעשיית הסרטים ההודית היא אחת מהפוריות ביותר בעולם, ומפיקה כמות סרטים גדולה אפילו מהוליווד בארצות הברית.התעשייה העצומה אמנם מתרכזת פעמים רבות בכמות במקום באיכות, אך אין זה אומר שאין כמה פנינים בין ההפקות שיוצאות ממנה כל שנה.קיימים פסטיבלי סרטים בערים רבות ברחבי הודו בזמנים משתנים בשנה, על פי התעשייה המקומית, והם הזדמנות נהדרת לחוות את תרבות היום יום של המקומיים.

 

  • פסטיבל ONAM: מדובר בפסטיבל הנחגג באופן מיוחד בחלק הדרומי יותר של הודו, בעיקר בעיר קאראלה. הפסטיבל הוא באופן מסורתי פסטיבל של זמן אסיף וקציר היבול מהשדות, ומבחינה דתית הוא חוגג את חזרתו של המלך המיתולוגי מהבלי אל ביתו.המקומיים מניחים מנחות של פרחים מסודרים בצורות גיאומטריות בפתח ביתם, מתלבשים בבגדים חגיגיים, ומכינים סעודות על עלי בננה. הפסטיבל הוא אחד מהפסטיבלים בהודו בספטמבר.

 

  • פסטיבל גווינדה: הפסטיבל חוגג את הולדתו של קרישנה. הוא נחגג באופן נמרץ יותר במומבאי. במהלך הפסטיבל, בדרך כלל ביום השני, מרכיבים המשתתפים מבני ענק אנושיים, כאשר הם עומדים זה על כתפיו של זה. הפסטיבל נחגג במהלך חודש אוגוסט.

 

  • יריד הגמלים בפושקר: במהלך הפסטיבל מביאים הודים מכל רחבי מדינת ראג’סטן את הגמלים שלהם אל העיר פושקר. הגמלים משתתפים בתחרויות יופי, מקושטים ואפילו מגולחים כדי להיראות במיטבם. בתחילת הפסטיבל מתקיים יריד מכירה של גמלים, אשר נגמר די מהר אז יש להשקיע כדי לנכוח בו. הפסטיבל מתקיים בנובמבר.

 

  • הפסטיבלים בקראלה: בשונה מהפסטיבלים האחרים שהיוו אירוע בפני עצמו, בעיר קראלה מגוון עצום של מקדשים לאלים קטנים יותר.הפסטיבלים הללו הם הזדמנות נהדרת לחוות פסטיבל דתי הודי גם אם לא הגעתם בדיוק בתאריך לאחד מהאירועים הגדולים יותר. במהלך הפסטיבלים מובלים פילים מקושטים רבים אל פתח המקדשים, והמאמינים נושאים את קולם בתפילות וחגיגות צבעוניות.

 

איך ניתן להפיק את המרב מהפסטיבלים ומהטיול  בהודו

לאחר שהוצאת את ויזה להודו זה הזמן להתפנות לתכנון הטיול, ולמרות הפיתוי הגדול אשר מציעה תת היבשת ההודית למבקר בה על תרבותה העשירה, לעיתים הנחיתה הראשונית במדינה יכולה להיות שוק של ממש גם למטיילים מנוסים.

הביקור בהודו, בין אם מדובר בפסטיבלים בהודו בספטמבר או אוקטובר, מחייב הכנה מוקדמת דקדקנית. דמיינו את עצמכם נכנסים לעולם תרבותי שונה, בו לאנשים שאיפות שונות ומערך אמונות ומסורות שנבנה במשך אלפי שנים באופן נפקד מהעולם המערבי.

הכינו את עצמכם לבלגן הגדול הסורר ברחבי תת היבשת, ללכלוך, לזוהמה, לאנשים המאמינים אשר מוסרים את מעט רכושם לאלילים אשר להם הם סוגדים.

נסו להגיע להודו לא בביקורת על אורך החיים המקומי, אלא בהבנה. השקיעו זמן בלנסות להזדהות עם המקומיים, להבין מה מניע אותם, מה גורם להם להיות מאושרים בחייהם, וכך תוכלו להפיק הרבה יותר מחווית הטיול הסטנדרטית שלכם.

כדי שלא תלכו לאיבוד ותוכלו ליהנות מנחיתה רכה יחסית, בעיקר אם טרם טיילתם במדינות המזרח הרחוק, תוכלו להיעזר בייעוץ מקצועי.

סיוע של מתכנן טיולים בעל ותק וניסיון ארוך שנים יכול לעזור לכם להתחיל את הטיול ברגל ימין.

איש מקצוע מנוסה יוכל להכווין אתכם לפסטיבלים הטובים ביותר תוך התחשבות בתחומי העניין האישיים שלכם, מגבלות הזמנים והתקציב, ובכך יהפוך את הטיול שלכם לחוויה מיוחדת במינה.